January 4, 2023

15 salgstips til dugnaden

Vi hjelper dere med gode salgstips for best mulig utbytte av dugnaden. Det er lett å selge hvis dere bare vet hvordan. Med populære produkter som alle trenger, og kjøpere som gjerne vil støtte formålet dere sparer til, så går salget som regel veldig bra.

1. Organisere dugnaden

Før dere begynner bør dere organisere dugnaden slik at har best mulige forutsetninger for å bli vellykket.  Hvor lang tid har dere på å selge produktene? Hvem skal dere selge til? Hvilken salgsmetoder skal dere anvende? Hva er deres salgsargumenter? Skal dere gå fra dør-til-dør i grupper eller individuelt?

2. Enkle betalingsløsninger

Det er praktisk å bruke Vipps for å betale for produktene. Kunden vippser deg, og du overfører pengene videre til felleskassen.

3. Gode argumenter 

Fortell om hvorfor de burde støtte deg og hva pengene skal gå til. Fortell om kvaliteten på produktene og fordelene med det. Får dere frem hva formålet er blir det enda hyggeligere å kjøpe av dere. Husk å takke for støtten!

4. Smil og vær positiv

Smil og vær høflig når du skal selge. Vær positiv og grei uansett om du får solgt eller ikke.

5. Selg til den indre sirkelen

De fleste selger mest til foreldre, besteforeldre, tanter og onkler, venner og familievenner. Med forbruksprodukter som er fornuftig priset er det mange som kan tenke seg å bytte ut hullete sokker, eller slippe å reise til butikken på jakt etter gratulasjonskort i siste sekund! Du hjelper kjøper med å løse et problem. Husk at de som ønsker å støtte dere ved å kjøpe deres dugnadsprodukter som oftest ønsker å støtte deg/dere personlig.

"Du hjelper kunden med å løse et problem - kunden hjelper deg med å oppnå sparemålet. Det er vinn-vinn."

6. Selg til den utvidede sirkelen

De fleste har noen gode naboer som kan bli gode kunder. Ta dere en tur i nabolaget for å hilse på naboene og slå av en prat om ditt sparemål. I nærområdet bor det også foreldre til barn i andre klasser på skolen som har sympati med ditt sparemål (kanskje skal deres barn ha dugnad neste år…). Gå gjerne to og to i grupper om det føles mer trygt og komfortabelt.

7. Selg til ukjente

Selg til ukjente (nærbutikken, firmaer (husk kvittering), bruk nettverk, foreldrenes kolleger på jobb, voksne kan kjenne deg selv om du ikke kjenner dem)

8. Selg flere typer produkter

Dere tilbyr ulike typer forbruksvarer som alle må kjøpe inn fra tid til annen. Selg gjerne inn kjøp av flere ulike produkter til samme person, slik at dere dekker behov på flere områder - flaks for kjøper!

9. Lag kundeliste

Om dere er ute i god tid har dere anledning til å kjøre dugnad i flere omganger. En kundeliste med god oversikt over tidligere kjøpere kan hjelpe dere med å selge mer til samme person senere. Forbruksprodukter må kjøpes på nytt.

10. Bank på dørene i nabolaget

Vi anbefaler at dere tar en runde i nabolaget og gjør salget mest mulig personlig. Fortell hva dere heter og hvem dere er, hva dere selger og og hvorfor.

11. Sosiale medier

Sosiale medier kan være et godt sted å markedsføre produktene dere selger. Bruk gjerne vårt salgsmateriell for å legge ut som innlegg, gjerne i kombinasjon med en personlig tekst.

12. Ansikt til ansikt, telefon, SMS, Messenger etc.

Det lønner seg å gjøre salget mest mulig personlig. Tar først kontakt med de dere kjenner best, som vanligvis også vil være de som kjøper mest av deg. Spør direkte ansikt til ansikt, over telefon eller ved å send SMS eller via Messenger.

13. Bestillingslister

Kanskje kjenner du til lokale butikker og firmaer som er interessert i produktene eller som vil støtte en god sak. Det skader ikke å spørre. Husk å lage til en kvittering ved salg til firmaer.

14. Faste arrangementer

Hvis dere har faste arrangementer på skolen, med idrettslaget, foreningen eller gruppen, så benytt anledning til å selge dugnadsprodukter.  Lag en fin utstilling, samt gå rundt for å selge til de oppmøtte. Fortell om det konkrete formålet med salget.

15. Lag egne arrangementer

Lag ett eller flere egne arrangementer der dere selger dugnadsprodukter, kake og kaffe etc. til inntekt for formålet. Arrangementet kan være en forestilling, jule- eller sommeravslutning, kick-off hvor dere forteller om hva dere sparer til, filmkveld, konsert, loppemarked, søndagslunsj eller annet. Husk at det er en fordel om publikum er større enn bare foreldre, som uansett gjerne bidrar med en slant til sparekassen.

Finn

Flere tips

Flere artikler med tips og råd finner du under

Se alle artikler